Epoisse Berthaut
Omschrijving

Epoisses is een kaas met een grillige rode korst. Deze wordt tijdens de rijping meerdere malen gewassen met Marc, waardoor een sterk en vol pikant aroma ontstaat. Het zuivel smelt op de tong en heeft een smaak die licht zout en melkachtig is. De Epoisses komt uit het gelijknamige dorp in de Cote d'Or. In 1956 heeft een groepje boeren het initiatief genomen om de kaas weer te gaan produceren. In 1991 krijgt de kaas de status van AOP (Appellation d' Origine Protege.De melk wordt licht verwarmd en langzaam gedurende 16 tot 24 uur gestremd. Daarna wordt de wrongel in kaasvormen gelegd en kan het vocht uit de wrongel lopen. Na 2 dagen wordt de kaas uit de vormen gehaald en gezouten. Daarna begint het rijpingsproces (de affinage). Dit duurt 5 tot 8 weken. Tijdens de rijping wordt de epoisse enkele malen per week gewassen met Marc de Bourgogne. Hoe verder de rijping vordert hoe meer Marc wordt gebruikt. Deze Marc de Bourgogne geeft epoisse zijn unieke, karakteristieke, pittige smaak.De korst van de epoisse verandert van licht oranje naar steenrood. Een rijpe epoisse loopt direct na het aansnijden uit.

Epoisse Berthaut

Epoisse Berthaut- 125 gram

€ 6,50
Rode korstkaas
Koe
Gepasteuriseerd
48+
Romig, Pikant
Ja
Melk
Frankrijk
Glutenvrij