The Royal Tokaji Late Harvest
Omschrijving

Productinformatie

Helder, lichtgeel van kleur met een gouden glans. De geur is fris met aroma's van gedroogd tropisch fruit zoals perzik en abrikoos. Dit fruit is ook duidelijk aanwezig in de verfijnde smaak. Een heerlijk frisse, edelzoete dessertwijn.

Drinkadvies

Deze wijn is uitstekend geschikt om te drinken bij salades van vis en kip met eendenleverkrullen. Heerlijk bij frisse dessserts met perzik, mango en tarte tatin.


Wijnhuis Omschrijving

The Royal Tokaji Wine Company is een initiatief van Hugh Johnson, wijnkenner en onder andere mede-auteur van 'De Wijnatlas'. Het bedrijf produceert louter top-kwaliteit wijnen, gemaakt van single vineyards. Traditioneel worden de trossen handmatig geplukt en verzameld in houten mandjes van 20 liter ('puttony' genaamd). Het aantal mandjes (puttonyos) geeft de kwaliteit weer van de wijn, waarbij de allerhoogste kwaliteit wordt aangeduid met 6 puttonyos. Het absolute summum is de 'Essencia', die gelijk staat aan 7 puttonyos, maar deze is zeer schaars. De rijping vindt plaats in kleine Gönci vaten (140ltr.) van Hongeriaans Eiken. Wettelijk gezien kennen we de kwaliteiten 3 tot 6 puttonyos en moeten Aszú; wijnen minimaal drie jaar rijpen. The Royal Tokaji Winery hanteert een veel langere rijpingsperiode dan deze drie jaar en produceert alleen 5 en 6 puttonyos wijnen, uitsluitend van single vineyards.


Vinificatie

De druiven zijn 's nachts geperst, waarna het sap 2 tot 3 dagen de tijd heeft om te bezinken. Na de persing werd de most opgeslagen in RVS vaten en vergist daar met zelfgekweekte gisten. Daarna heeft de wijn nog 2 tot 3 maanden op houten vaten gerijpt.


Herkomst

De druiven komen van de Nyulászó wijngaard in Tokaj. Hier groeien de druivensoorten Furmint, Hárslevelu and Muscat de Lune. Nyulászó is een van de meest karakteristieke wijngaarden van het wijnhuis. De bodem bestaat uit rode vulkanische klei met lössgrond. Vanwege deze ongebruikelijke bodemsamenstelling zijn de wijnen van deze wijngaard vaak de meest complexe wijnen in het Royal Tokaji-portfolio.

The Royal Tokaji Late Harvest

Furmint, Yellow Muscat, Hárslevelu

€ 16,95
Kenmerken
Hongarije
Nee
12%
Royal Tokaji
2018
50cl
Bevat sulfieten
Witte Wijn
Furmint, Yellow Muscat, Hárslevelu